IZBRANI TERAN

Teran, avtohtono slovensko vino, zaščiteno s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP), pridelano iz grozdja vrste refošk.  Pridelano je na ozemlju slovenske kraške planote v slovenskem vinorodnem okolišu Kras. Vino teran je znano po veliki vsebnosti mineralov, še posebej železa, ki izhaja iz kraške zemlje. Njegova posebnost je intenzivno rubinasta rdeča barva, skoraj že črna. Teran, kot močno obarvano rdeče vino, vsebuje velik delež barvila antocian, ki deluje kot antioksidant, zato ga štejemo kot eno najbolj zdravilnih vin.

Trgatev: Izključno ročna trgatev, ko že v vinogradu pregledamo in poberemo le najboljše grozdje.

Sorta : 100% refošk

Predelava: Odlično zrele grozdne jagode speciliamo in v kontaktu z moštom maceriramo tekom fermentacije, do 10 dni. Po tem sledi prešanje in zaključek fermentacije. Po zaključku fermentacije nastopi biološki razkis vina, ko se jabolčna kislina v vinu pretvori v mlečno kislino. Temu sledi pretok in zorjenje vina na finih drožeh.

Barva: Zelo globoke, neprosojne vijolične barve.

Vonj: intenziven, dozorelo saden, z notami borovnice, višnje, suhe slive, robidnice, beli poper

Okus: bogat, strukturen, plemeniti tanini, zeliščna pikantnost, vino je polnega okusa, sveže in prijetno. Visok delež suhe snovi in zreli tanini so teranova posebnost in prepoznavnost. Okus se zaključi gladko z občutkom zrelega sadja

Temperatura serviranja: Od 16 do 18°C. 

Nagrade: Izbrani teran 2018 in Izbrani teran 2020 sta prejela zlato medaljo na Vino Slovenija 2021.

MALVAZIJA

Malvazija, mediteranska sorta grozdja, na Krasu zori že stoletja. Trgamo jo na izbranih legah, ko se grozdje obarva v zlato rumene odtenke. Pridelujemo jo na klasičen način.

Trgatev: Izključno ročna trgatev, ko že v vinogradu pregledamo in poberemo le najboljše grozdje. Sorta : 100% malvazija

Lege: Triglavka, Stršnice, Hribi

Predelava: Po krajši maceraciji mošta in jagodne kožice je mošt v kontroliranih pogojih fermentiral v nerjaveči posodi, pri temperaturi med 15 in 18 °C. Po alkoholni fermentaciji je mlado vino nadaljnje tri mesece odležalo v inox posodi. Na ta način vino ohrani svoj saden in svež karakter, hkrati pa pridobi na polnosti okusa.

Barva: Vino je nežne zlatorumene barve.

Vonj: Mladostna cvetica je lepo sortno definirana, diši po koščičastem sadju, cvetovih akacije in svežega sena, vonjave se prepletajo z vonji marelic, breskev, tropskega sadja ter mandeljnov.

Okus: V ustih je vino živahno, srednjega telesa, s prijetno sadnostjo in mineralnostjo. Ponuja nam čudovito harmonijo med svežino in bogatostjo. V pookusu pa nas razvaja polnost ter prijetna kremasta nota vanilje in grenkega mandlja.

Temperatura serviranja: Od 10 do 12°C. 

Nagrade: Malvazija 2019 in Malvazija 2020 sta prejeli srebrno medaljo na Vino Slovenija.

VITOVSKA GRGANJA

Vitovska Grganja je stara avtohtona sorta na Krasu. Ohranila se je pod različnimi imeni, in sicer kot Viteška grganja ali kot malvazija s piko ali tudi kot Beli Refošk. Slovenija pozna šest uradno priznanih avtohtonih vinskih sort in med njimi je tudi vitovska grganja. Najpomembnejša lastnost tega vina je finost arome in eleganca okusa. 

Trgatev: Izključno ročna trgatev, ko že v vinogradu pregledamo in poberemo le najboljše grozdje.

Sorta : 100% vitovska grganja

Lege: Triglavka, Hribi

Predelava: Po krajši maceraciji mošta in jagodne kožice je mošt v kontroliranih pogojih fermentiral v nerjaveči posodi, pri temperaturi med 15 in 18 °C. Po alkoholni fermentaciji je mlado vino nadaljnje tri mesece odležalo v inox posodi. Na ta način vino ohrani svoj saden in svež karakter, hkrati pa pridobi na polnoti okusa.

Barva: Vino je nežne slamnatorumene barve.

Vonj: Mladostna cvetica je lepo sortno definirana, diši po medu, maslu, belem cvetju in hruški

Okus: V ustih je vino elegantno, srednjega telesa. Ponuja nam čudovito harmonijo med svežino in bogatostjo, s prijetnim pookusom.

Temperatura serviranja: Od 10 do 12°C. 

CABERNET SAUVIGNON

Klasična domovina cabernet sauvignona je Francija, vendar ga tam ne uporabljajo samega. Kras pa to sorto s svojo zmerno mediteransko klimo, mineralnimi tlemi in terro rosso pravzaprav razvaja in oplemeniti do te mere, da postane zelo posebno vino. Zdravo, dozorelo grozdje daje globoko rdeče vino, ki izkazuje izredne organoleptične lastnosti.

Trgatev: Izključno ročna trgatev, ko že v vinogradu pregledamo in poberemo le najboljše grozdje.

Sorta: 100% cabernet sauvignon

Predelava: Razpecljano grozdje maceriramo 8–10 dni. Po izpeljanem biološkem razkisu vino zori v 225-literskih hrastovih sodih (barrique), v manjši meri pa tudi v inoks posodi.

Potencial zorenja: 5 do 10 let

Barva: Intenzivno temno rubinasta barva z vijoličastim odtenkom

Vonj: Vonj spominja na dozorele rdeče gozdne sadeže, zeleno papriko, suhe slive, črni ribez in druge temne gozdne sadeže. Rahlo so zaznavna tudi zelišča.

Okus: V okusu je vino srednje bogato. Zaznati je veliko dozorelih sadnih okusov, ki se lepo prepletajo s tanini. Okus se zaključuje z lepim dolgim pookusom, v katerem je zaznati pridih lesa.

Temperatura serviranja: 16–18 °C. 

ROSE

Rose je zvrst iz grozdja sort refošk, cabernet sauvignon in merlot pridelanega na Krasu. Nežno rožnata barva in intenzivna aroma maline in rdečih gozdnih sadežev, ki se prefinjeno dopolnjujejo z bogatim sadnim okusom, mu dajejo prepoznaven značaj.

Trgatev: Izključno ročna trgatev, ko že v vinogradu pregledamo in poberemo le najboljše grozdje.

Sorta: refošk, merlot in cabernet sauvignon

Predelava: Vino je pridelano po tehnologiji za pridelavo belih vin in kontrolirano alkoholno fermentacijo. Fermentacija je potekala v inox posodah pri temberaturi 14–19 °C. Zaradi ohranjanja svežine in sadnosti je zorenje potekalo v inox posodah.

Barva: Vino spremlja iskriva svetlo roza barva s češnjevo rdečimi odtenki.

Vonj: Prijetna nota maline, češenj, jagod in drugega rdečega sadja nam že na nosu pove, da smo pred izredno sadnim, svežim vinom.

Okus: Izredno svež karakter daje vinu prijetno pitnost. V ustih najdemo veliko prijetnih okusov svežih jagod, rdečega sadja, še posebej malin, češenj in rdečega ribeza.

Temperatura serviranja: 10–12 °C. 

MARA

Mara je rdeča zvrst (cuvee) iz grozdja sort refošk, cabernet sauvignon in merlot, ki smo ga izbrali le iz naših najboljših leg. Vino je starano v lesenih 225-literskih (barrique) sodih. Kraška zemlja, klima in ves naš trud so ustvarili posebej harmonično in bogato vino.

Trgatev: izključno ročno obiranje grozdja

Predelava: Grozdje je bilo macerirano pri kontrolirani temperaturi do 25 °C od 12 do 16 dni. Vino zori v hrastovih barikovih sodčkih vsaj 18 mesecev.

Barva: Globoko rubinasto rdeča z vijoličastimi odtenki.

Vonj: Aromatika je izredno kompleksna. V njej lahko najdemo vonje dozorelega temnega jagodičevja, črni poper, suhe začimbe, malce marmelade, podrasti in usnja

Okus: V okusu je vino polno in bogato. Tanini izražajo močen potencial za nadaljnje zorenje v steklenici. Prijetna in dozorela sadnost, pa vino naredi harmonično in elegantno.

Temperatura serviranja: 16–18 °C. 

IDA

Ida je bela zvrst (cuvee) iz grozdja sort malvazija, vitovska grganja in chardonnay, ki smo ga izbrali le iz naših najboljših leg. Vino je starana v lesenih sodih. Kraška zemlja, klima in ves naš trud so ustvarili posebej harmonično in bogato vino.

Trgatev: izključno ročno obiranje grozdja

Sorte: malvazija, vitovska grganja in chardonnay

Predelava: Po krajši maceraciji in prešanju mošt fermentira v hrastovih sodih, kjer poteče tudi biološki razkis. Tu vino odleži na finih drožeh še 8 mesecev.

Barva: intenzivna zlata barva z nežnimi zelenkastimi odtenki

Vonj: V vinu nas navdušuje širok spekter vonjav, ki spominjajo na akacijeve cvetove, breskve, suhe hruške, agrume, suhe marelice. Nežna nota lesa, vanilje in kremenaste note pa zaključujejo izredno kompleksno aromo tega vina.

Okus: V ustih je vino polno, sladkasto, gladko in lepo dozorelo. V okusu nas pozdravijo prijetne sadne note, ki se lepo prepletajo s plemenito noto prefinjenega lesa, mineralnostjo in pikantno maslenim pookusom.

Temperatura serviranja: 9–11 °C. 

TERANOV LIKER

Teranov liker je tradicionalna pijača Krasa. Za pripravo še vedno uporabljamo skrbno čuvani tradicionalni recept, ki se prenaša iz roda v rod. Teranov liker PTP (priznanega tradicionalnega poimenovanja) je aromatizirano vino. Osnova je naše vino teran, ki ga oplemenitimo z različnimi agrumi in začimbami.

Teranov liker je odličen kot aperitiv, odlično pa se poda tudi k sezonskim štrudljem, borovničevi piti, jagodni torti ter raznim sladicam z gozdnimi sadeži, jagodami in slivami. Najbolj pa se poda k vsem sladicam iz temne čokolade.